Istoricul Parohiei Luncași

Istorie Ianuarie 21, 2013

Parohia Luncași din Comuna Podoleni, Județul Neamt, Protopopiatul Roznov, are hramul “Sfânta Treime”. A fost înființată la 1 iulie 1999 prin Decizia 218/1999 de către I.P.S Daniel Mitropolitul Moldovei și Bucovinei la cererea unui număr de 300 de familii ortodoxe, desprinzându-se din Parohia Podoleni I.

În august 1999 prin transfer este numit preot paroh P.C. preot Dumitrache Gheorghe-Bogdan, licențiat al Facultății de Teologie” Dumitru Stăniloae” din Iași, promoția 1998.

În anul 1998 s-a sfințit locul pentru biserica cu hramul Sfânta Treime, preot paroh la Parohia Podoleni I fiind PC preot Rădescu Cezar.

În anul 2001 au început lucrările de construire a bisericii . Biserica se înscrie în stilul moldovenesc având plan triconc cu o singură turlă pe naos. Este realizată din zidărie portantă cu pandantivi de beton armat si cu bolți semicirculare din beton armat si zidarie de caramidă. Are un pridvor închis delimitându-se de pronaos printr-o usă interioară și un exonartex deschis cu acces pe o singură parte. Biserica se află la stadiul de pictură și impodobire cu mobilier, corpuri de iluminat, mochete, și sisteme de incălzire. Stilul de pictură este cel neobizantin  în tehnica secco. Pictura este realizată de pictorul bisericesc Virgil Maftei care are Autorizația de pictură nr. 363 din 1990. Catapeteasma este lucrată în lemn de stejar sculptat iar icoanele sunt pe fundal aurit. Biserica posedă toate obiectele de cult necesare exercitării serviciului divin public.

În anul 2000 s-au efectuat lucrările de construcție ale casei sociale cu hramul Sfântul Nicolae. Aceasta are o suprafață de 110 mp și este compartimentată în două părți În prezent lucrările au ajuns la fațade și dotări interioare.

În anul 2009 s-a achiziționat un teren intravilan care deservește în prezent ca cimitir parochial. Este împrejmuit cu gard și se află în apropiere de biserică.

În anul 2010 s-a zidit clopotnița bisericii având două nivele și trei clopote.

În anul 2011 s-au realizat aleile interioare și 200 metri de gard din beton cu plasă profilată delimitând spațiul curții bisericii.